Kunst Archief

Het kunst archief van Ieders Plak

Wie er al geëxposeerd heeft bij Ieders Plak, dat lees je in ons kunst archief. Ieders Plak organiseert vanaf de zomer van 2015 de ‘Eilander Art Expositie’. Elke drie maanden wisselt de kunstenaar of fotograaf. Wil je ook exposeren? We zijn altijd op zoek naar nieuwe exposanten. Neem dan contact met ons op.

Terug naar actuele exposities

 

 
Raak geïnspireerd door ons kunst archiefAlan Herbert
– juli ™ sept. 2015

Kunstenaar Alan Herbert, geboren in Cardiff, Wales (GB), beet het spits af met een expositie van zijn prachtige foto’s bij Ieders Plak.

Alan kwam ongeveer anderhalf jaar geleden voor het eerst in aanraking met Terschelling en werd op slag verliefd. Wonend op het eiland documenteerde hij beelden, soms in combinatie met woorden, van de uiteenlopende elementen van het eiland Terschelling. Elementen van land, zee en lucht intrigeren hem en brengen hem in vervoering. Alan: “De foto hiernaast is genomen met een groothoek lens, om de hele schoonheid van zand, zee lucht en land vast te leggen. Dit is Skylge in al haar avondschoonheid.”

Het werk van Alan werd door de Engelse krant ‘The Guardian’ uitgekozen voor een expositie in het hoofdkantoor van London! Zijn foto’s hingen hier van 14-09 t/m 09/10 2015. Gefeliciteerd Alan!

Kunst archiefPleun Procee
– okt ™ dec 2015

“Ik ben Pleun Procee, 26 jaar, en woon (af en aan) al sinds 1999 op Terschelling. Tekenen en schilderen is voor mij altijd een manier geweest om me te ontspannen en te uiten.”

“Hoewel ik een carrière aan de kunstacademie wel heb overwogen ging mijn hart toch uit naar de psychologie (momenteel studeer ik na mijn HBO bachelor voor ‘n master aan de OU). Mijn werk bestaat voornamelijk uit portretten van vrouwen of vrouwenlichamen. Mijn comfortzone ligt in klein gedetailleerd werk – ik vind het fantastisch om de realiteit na te tekenen met een 0.05pt fineliner – maar ben de laatste jaren steeds meer aan het experimenteren met groter werk en schilderijen waarin ik meer los leer te laten. In de toekomst hoop ik psychologie en creativiteit te kunnen combineren.”

Kunst archiefSiska & Olaf
– jan ™ mrt 2016

Zij. Geboren en getogen op het eiland. Hij. Woont alweer 22 jaar hier. Samen delen ze liefde. Voor elkaar. Het eiland. De natuur. De fotografie. Een echt paar.

“Ons werk bestaat voornamelijk uit landschapsfotografie.

De weidsheid van het eiland tijdens alle seizoenen. Maar ook de kleine dingen die onderdeel zijn van die weidsheid proberen wij weer te geven. Kleine details die bepalend zijn binnen een groots landschap. Terschelling heeft een kleurrijk landschap, dat zich echter ook goed in zwart-wit weet weer te geven.”

Kunst archiefClaudia Hek
– apr ™ juni 2016

Claudia Hek (40) is een autodidact kunstenares van Terschelling.

Haar werk heeft in de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt, van de dikbelijnde pin-ups waar ze beroemd mee is geworden, tot schilderijen en objecten die een verhaal vertellen over het vinden van kracht in kwetsbaarheid; van totemistische crucifixen, tot portretten van Amerikaanse rock ’n roll iconen zoals Johnny Cash, en sterke vrouwen met magische krachten en gebroken harten. Na 20 jaar werk-en woonachtig te zijn geweest in Amsterdam woont zij nu weer op het eiland.

Kunst archiefSytse Schoustra
– jul ™ sept 2016

Het werk van Sytse Schoustra was juli t/m september 2016 te zien bij Ieders Plak:

Sytse Schoustra is al ruim 10 jaar bezig met het vastleggen van de schoonheid en weersomstandigheden van en op het eiland. Elke dag is hij op het eiland te vinden met zijn camera om Terschelling op z’n mooist digitaal te registreren. Op Twitter heeft hij inmiddels een flinke schare volgers weten te verzamelen, zelfs het RTL nieuws pikt zijn foto’s vaak op. Onlangs heeft Sytse, samen met André Brink, een fotoboek uitgebracht : “De schoonheid van Terschelling”. Dit boek (A4-formaat, 50 pagina’s) is exclusief te koop bij koffiehuis Het Wakend Oog en drukkerij ‘de Eilandpers’ voor €17,50.

Kunst archiefHesselina de Boer
– okt ™ dec. 2016

De foto’s van Hesselina de Boer was oktober t/m december 2016 te zien bij Ieders Plak:

Hoi, mijn naam is Hesselina de Boer en al met al woon ik meer dan 20 jaar op Terschelling. Vooral de laatste 4 jaar ben ik een fervent hobby fotografe. Genieten van de eilander natuur doe ik elke dag, maar het meest hou ik van de Noordzeekust, waar de mens behalve met zijn afval weinig invloed heeft. Mijn foto’s zijn onbewerkt, maar door het materiaal waar ze op afgedrukt zijn probeer ik ze zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen.

Kunst archiefStef Boes
– jan ™ mrt. 2017

De schilderijen van Stef Boes waren januari t/m maart 2017 te zien bij Ieders Plak:

Hallo, ik ben Stef Boes, en woon en werk al jaren op Terschelling. Sinds een paar jaar heb ik les in schilderen en heb ik ontdekt dat ik het liefst werk met materiaal wat ik struinend langs het Wad, bos en duin op Terschelling vind.

Naast natuurlijke materialen gebruik ik gips, touw, karton e.d. Ook gebruik ik graag blauw, grijs en groene kleuren, voor mij kleuren van het Wad, de plek waar ik het liefst ben.
Ina Schoustra
– apr ™ juni. 2017

De schilderijen van Ina Schoustra waren april t/m juni 2017 te zien bij Ieders Plak:

Mijn naam is Ina Schoustra en ik maak schilderijen. Het schilderen is eigenlijk ‘uit nood geboren’, schilderen was namelijk een belangrijk onderdeel van mijn revalidatieproces van na een hersenbloeding. Voor mijn motoriek ging ik schilderlessen volgen. Daar is mijn hobby begonnen. Ik schilder nu met links en ben mij meer bewust geworden van het leven en de dingen om mij heen. Ik zie nu veel meer kleuren, dat gebruik ik weer in mijn schilderijen. Geef mij maar kleur, daar wordt ik vrolijk van. Ik vind het een fijne hobby en in het schilderen kan ik mijn ei kwijt. Plus: door lessen te volgen ontwikkel ik de schilderkunst meer en leer vele nieuwe technieken.
Eva Muijskens
– Juli ™ September 2017

De werken van Eva Muijskens waren juli t/m september 2017 te zien bij Ieders Plak:

Eva Muijskens werd geboren op Terschelling (1945). Na haar schooltijd is ze naar ‘de vaste wal’ gegaan en woonde daar o.a. in Haarlem, Akersloot en Tuitjenhorn. Ze kreeg les van Hans ten Broeke en was lid van ‘tekenen & schildersgroep HUIB’, wat staat voor: Het Unieke Is Bepalend. Dit was tevens de naam van de toenmalige voorzitter in Akersloot. Eva exposeerde in groepsverband, maar ook solo: o.a. in Akersloot, Heiloo Amsterdam, Middelburg en op Terschelling in het Dorpshuis op West. Eva werkt met acryl en vanuit vanuit haar gevoel, ispiratie is veelal opgedaan in de natuur.

activiteiten terschellingJolien Pruis
– Oktober ™ December 2017

De tekeningen van Jolien Pruis waren van oktober t/m december te zien bij Ieders Plak:

“Ik ben Jolien, getrouwd met Rob en samen wonen we in Baarn. Sinds 1990 komen we al regelmatig naar Terschelling. Ik teken al lang, met potlood of pastelkrijt. Veelal teken ik Terschelling: de ruimte, rust, geur, sfeer…. Zo al tekenend ben ik dan, ook thuis, toch een beetje op het eiland. Details tekenen vind ik het leukst, vooral de specifieke eigenheid van Terschelling, niet ‘alleen maar’ de zee bijvoorbeeld, maar wel de herkenbaarheid.

Ik heb er altijd van gedroomd op Terschelling te exposeren, nu heb ik die stap gezet en kun je mijn werk zien vanaf oktober bij Ieders Plak!”

KunstAlie Oosterloo
– Januari ™ Maart 2018

De vilten kunstwerken van Alie Oosterloo waren van januari t/m maart te zien bij Ieders Plak:

“Mijn eerste kennismaking met het vilten was tijdens een bezoek aan een viltatelier in Amsterdam. Prachtig vond ik de gefilte schapen vachten. Vanaf toen is wol voor mij steeds meer gaan leven. Na een aantal jaren diverse workshops te hebben gevolgd had ik behoefte aan meer verdieping zowel qua creativiteit als qua technieken. Dit vond ik in de 2 jarige viltopleiding bij de Dutch Felt Academie. Mijn grote inspiratie bron is de natuur om mij heen. Dagelijks mag ik daar de dynamiek van de zee, de wind en de steeds veranderende structuren in het landschap ervaren. Onder invloed van de wind ontstaan er continue andere patronen. Dit fascineert mij enorm en is zichtbaar in mijn viltwerk.

Naast vilten heb ik nog een andere grote passie en dat is jutten. In mijn werken zijn dan ook vaak tal van zaken verwerkt die de zee aanreikt: van kleine flesjes, stukjes hout, stukken touw van visnetten, handschoenen, schelpen tot oude botjes en kleine skeletten.”
Laura Conijn
– April ™ juni 2018

De foto’s kunstwerken van Laura Conijn waren van april t/m juni te zien bij Ieders Plak:

“Hi! Mijn naam is Laura Conijn, ik ben 23 jaar en een geboren en getogen eilander. In 2016 begon ik met fotograferen, gewoon met een tweedehands camera. Omdat ik veel over het eiland fietste, wilde ik  al het moois dat ik tegenkwam vastleggen. De luchten, de kleuren, het strand met verschillende getijden en nog zoveel meer. Zonder cursus of workshop ben ik veel gaan oefenen en proberen. In 2017 heb ik een nieuwe camera aangeschaft, hiermee kijk ik nog meer naar composities, licht, het weer etc. Aangezien ik veel binnen werk vind ik het fijn om samen met m’n camera lekker naar buiten te gaan en mooie plaatjes te schieten. Maar de zonsondergang blijft toch één van mijn favoriete onderwerpen.”
Jacoba de Graaf-Meuldijk
– Juli ™ september 2018

De foto’s van Jacoba de Graaf-Meuldijk waren van juli t/m september te zien bij Ieders Plak:

“Mijn naam is Jacoba de Graaf-Meuldijk. Ik ben geboren op Terschelling en al 49 jaar woonachtig op het eiland. Sinds 2013 ben ik actief met fotograferen. Eerst met een compact camera waar ik tot mijn grote verbazing hele aardige foto’s mee kon maken. Doordat ik veel wandel had ik deze dus vaak mee onderweg. Sinds drie jaar heb ik een spiegelreflex camera met een fijne lens erbij. De technieken probeer ik me vooral eigen te maken door af en toe een cursus te volgen en er veel over te lezen. Verder probeer ik van alles uit en hoop ik dat wat ik zie, vast te leggen op beeld. Terschelling leent zich er natuurlijk geweldig voor om mooie plaatjes te maken. Ik ben vooral veel te vinden op de Noordsvaarder, de haven en op de dam.”
José Firet
– oktober ™ december 2018

De kunstwerken van José Firet waren de laatste drie maanden van 2018 (oktober t/m december) te zien bij Ieders Plak:

José Firet (1960) maakte als tiener aquarellen en heeft na 30 jaar, als autodidact, en vanaf 2005 wonend op Terschelling, het penseel weer opgepakt. Ze schildert zeelandschappen in alle technieken: olieverf, acryl, aquarel en gemengd materiaal met zand, klei, schelpen en strandhout.
José is geïnspireerd door het weidse wad, de dynamiek van zand en zee, het licht van lucht en wolken, het tegenlicht van de zon, en de verscheidenheid van de natuur. Ze zeilt en reist graag en is geboeid door schepen, havens en kusten. Haar schilderijen, groot en klein, hebben daarom vaak een nautische sfeer en een grote ruimtelijkheid en dieptewerking en zijn soms driedimensionaal. Haar stijl is soms heel realistisch en soms tegen het abstracte aan, waarbij er toch altijd een verbeelding van het landschap te vinden is. 
Zij is nieuwsgierig naar alle technieken en mogelijkheden in de schilderkunst en experimenteert volop.
Chantal Overgaauw
– januari ™ maart 2019

De foto’s van Chantal Overgaauw waren de eerste drie maanden van 2019 (januari t/m maart) te zien bij Ieders Plak:

Chantal Overgaauw woont sinds 2017 op Terschelling. Ze is spontaan aangespoeld en is verliefd op Terschelling. Fotograferen doet ze vanaf haar tienertijd. Aan de School voor de Journalistiek maakte ze voor haar eindexamen (1993) een reportage over Oerol in tekst en beeld. Daarna volgde ze een Masterclass Fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Fotografie is één van de bezigheden waarbij Chantal in een flow raakt: “In de doka vergat ik destijds te roken, drinken en eten.” Na jaren vooral te hebben geschreven, pakt ze nu de camera weer op. Ze fotografeert graag natuur, dorpsgezichten, dieren en mensen. Haar foto’s zijn sfeervol en soms wat abstract. “De kleuren en de lijnen van Terschelling zorgen voor bijzondere beelden. Ik geniet hier elke dag van de natuur en de mensen. Met mijn beelden wil ik het gevoel overbrengen dat ik zelf ervoer toen ik er stond. Op Terschelling is dat die speciale eilandsfeer.”
Cirkel 88
– april ™ juni 2019

De gedichten van Cirkel 88 waren van april t/m juni te lezen bij Ieders Plak:

De elf dichters van Cirkel 88 laten graag hun werk aan u zien. Het is voor het eerst dat zij als groep exposeren. “Cirkel88 is dertig jaar geleden begonnen als collectief. Eens per maand komen we in een huiskamer bij elkaar, en wisselen we onze gedichten uit. We werken met thema’s, waar we ons vrij of strak of niet aan houden. Eens per jaar dragen we voor uit eigen werk. Verschillende dichters hebben geëxposeerd en/of meegedaan met Dichter bij Zee, het poëziefestival in Midsland. We zijn trots dat de dichter van Terschelling, Ina Schroders-Zeeders, deel uitmaakt van het collectief.”

Hun nieuwe bundel ‘eilandspiegel’ is te koop bij de boekhandels op Terschelling en bij Fotostudio Hart en Kamstra.
Studio Toska
– juli ™ september 2019

De illustraties van Studio Tosca waren van juli t/m september 2019 te zien bij Ieders Plak: Studio Tosca is een initiatief van Tosca Abrahams. Geboren op een boerderij in Overijssel en afgestudeerd (HBO Creatieve Media & Technologie) aan de grachten van Amsterdam. Drie jaar geleden kwam ze voor zomerwerk op Terschelling om vervolgens te starten met een pre-master. De pre-master (Interieur & Architectuur design) heeft ze gedaan, maar van Terschelling is ze niet meer afgekomen.

Haar hart verliest ze in het maken van visuele content. Geef haar een potlood en papier en je hoort der de rest van de avond niet meer. Haar (vrije) werk kun je het beste omschrijven als een vaak surrealistisch, strak en minimalistisch lijnenspel. Naast vrij werk maakt ze ook illustraties van belangrijke persoonlijke onderwerpen en worden haar ansichtkaarten bijvoorbeeld bij de VVV en De Bionier verkocht. Bekijk de illustraties van Tosca bij Ieders Plak! Meer info vind je ook op haar website.Joke van der Toolen>
– oktober ™ december 2019

De schilderijen van Joke van der Toolen waren van oktober t/m december 2019  te zien bij Ieders Plak: In 2009 is Joke van der Toolen met schilderen begonnen. Het liefst schildert zij de natuur; de Hollandse luchten, de Wadden, kwelders en landschappen. “Zeeën en luchten schilderen gaat als vanzelf, meestal ook vrij snel. Ik speel in mijn schilderijen met de elementen: natuurlijk en herkenbaar. Ik vind het leuk om een balans te vinden tussen compositie, kleur en licht – in rust en beweging”.

Joke schildert met acrylverf: altijd met kwasten, vaak met een paletmes en regelmatig met haar vingers! Deze hobby is inmiddels uitgegroeid tot een ware passie. Zij begeleidt schilderworkshops bij Studio 136 en is daarnaast werkzaam als kinder- en gezinscoach van Kinderpraktijk “de Sleutel” in Woerden. Alsnog een kijkje nemen? Een overzicht van haar werk is te zien op haar website. Joke schildert ook in opdracht, contactgegeven zijn te vinden op haar website.
Els-Maria Korswagen-Grieder
– januari ™ juni 2020

De intuïtieve mandala’s van Els-Maria Korswagen-Grieder zijn (januari t/m juni 2020) te zien geweest bij Ieders Plak: “In 1987 zocht ik naar antwoorden over de zin van het leven en kwam in aanraking met de techniek: Intuïtieve Mandala’s tekenen, een veilige manier dichter bij mijn gevoelens te komen. De cirkel is de volmaaktste vorm. Hier mag ik zijn wie ik werkelijk ben, niets moet alles kan. Tekenend vind ik antwoorden op mijn vragen.

Ik geef de voorkeur aan werken met kleurenpotloden, maar soms kies ik ook ander materiaal en begin met verschillende startvormen bijv. glansbol, stromingsbeelden, symbolen, etc. In de expositie wil ik laten zien dat voor iedereen de mogelijkheid bestaat antwoorden op vragen te vinden en te beseffen: zij liggen in mij verborgen. Mandala’s tekenen is een inspiratiebron voor iedereen van 5-100 jaar.

We wonen sinds 40 jaar op Terschelling. Ik studeerde in Zwitserland voor maatschappelijk werk en gaf les aan geestelijk gehandicapte kinderen. Op Terschelling mocht ik lang gekoesterde wensen waar maken: leren kantklossen en intuïtieve Mandala’s tekenen. Meer weten? Je bent van harte welkom.”
Amateurschilders gemeente Noordenveld
– juli ™ december 2020

Een bijzondere expositie van overzee deze keer. Van juli t/m september en van oktober t/m december 2020 exposeren tien amateurschilders uit Roden, Roderwolde, Peize en Tolbert. Dit is gecoördineerd door de stichting kunstmomenten Noordenveld. De exposanten zijn bijna allemaal leerlingen van kunstschilder Fokko Rijkens uit Roderwolde en iedereen heeft al ruime ervaring met exposeren en allen voldoen zeker aan de criteria die gehanteerd worden bij goeie amateurkunst. De uitdaging is dan ook om Terschelling te verrassen met werk waarvoor inspiratie gehaald is uit het zee- en eilandgevoel dat ook bij de exposanten op de wal leeft.

Bij deze willen wij als stichting kunstmomenten Noordenveld, ook kunstenaars van Terschelling uitnodigen om de overtocht te maken om bij ons hun werk te tonen. Hiervoor zijn enkele mooie locaties beschikbaar. Neem een kijkje op deze website.
Vanwege de coronacrisis hebben we een jaar lang helaas geen exposanten kunnen ontvangen. Vanaf juli 2021 is de Eilander art expositie weer opgestart!
Rob Niekerk
– juli ™ september 2021

Van juli t/m september 2021 gingen we letterlijk en figuurlijk naar het strand. Rob Niekerk haalde het strand, de schelpen en de schoonheid van het zand bij Ieders Plak naar binnen.

Met zijn speciale kar vol gereedschap beladen, vindt Rob Niekerk met zijn neus in de wind zijn plek op het strand. Hij laat zich leiden door zijn gevoel en maakt een krachtwiel op dat moment. In het hier en nu. Samen met de aanwezige elementen creëert hij zijn krachtwiel van die dag. Het proces en de uitkomst legt hij vast. Zijn werken zijn afgewerkt met ‘aluminium brushed met een horizontale vleug’. Hierdoor komen de schilderijen dusdanig tot leven dat je de schelpen er zo van af wilt pakken.


 

 

full-width-banner